We geven eerst het park terug aan Ermelo!

De Hooge Riet is in vele opzichten een bijzonder terrein met een hele lange en bijzondere geschiedenis. “Een plek waar we echt iets kunnen toevoegen, iets moois voor het dorp,” vertelt Bas van den Broek die verantwoordelijk is voor het groen en de ontwikkeling van het gebied. Heijmans wil het rijksmonument, het gebouw en het park, in ere herstellen. “En met dat laatste beginnen we. We gaan eerst het park teruggeven aan Ermelo!”

De ultieme plek om te wonen

Projectontwikkelaar Marcel Sinte Maartensdijk is zich ervan bewust dat Heijmans het zichzelf niet gemakkelijk heeft gemaakt. “Maar we denken met de huidige plannen dat we voor de nieuwe bewoners een ultieme plek kunnen creëren en dat we de sleutel hebben om hier iets unieks te realiseren. Het heeft wat weg van een begijnhofje.” Sinte Maartensdijk wil ook graag het gerucht uit de wereld helpen dat er in het monument alleen maar mensen uit het westen komen wonen. “Wij zijn trots dat de helft van de appartementen gekocht is door Ermeloërs en dat dertig procent komt uit de directe omgeving.” Op deze manier is het dan ook een aanvulling op de huizenmarkt.

Behoud en verbeteren van het groen

Heijmans hecht veel waarde aan het behoud en de verbetering van het groen op de Hooge Riet. “Wat er is moet je vooral omarmen,” aldus Bas. Bomen, beplanting, duurzame maatregelen en de biodiversiteit zijn alle onderdeel van de inrichting van het gebied.

Landschapsarchitect Hank van Tilborg heeft hier een mooi plan voor gemaakt. Zichtlijnen worden in ere hersteld en door te ‘schoenlepelen’ worden zoveel mogelijk waardevolle bomen gespaard. Onlangs konden mensen op het terrein ’struikroven’ en zo struiken, planten en zelfs boompjes scoren. Een vorm van hergebruik waaraan de projectontwikkelaar graag meewerkt. Tegelijkertijd moet men constateren dat er mooie, oude bomen staan, maar dat er door achterstallig onderhoud en beheer veel van de oude kwaliteit verloren is gegaan.

Biodiversiteit versterken

Dit gebied verdient veel aandacht en dat willen we het ook geven,” aldus Sinte Maartensdijk. “We hebben goed gekeken naar de geschiedenis en telkens het plan, waar nodig, opnieuw bijgesteld.” Zeker is dat niets doen hier geen optie is. “Dat hebben de laatste jaren ons geleerd. Wat je ziet is verpaupering en verval.”

Tijdens onderzoeken is gekeken naar de historie; hoe is De Hooge Riet destijds bedoeld? In de jaren 40 was het vooral licht, lucht en ruimte. Nu is veel overwoekerd. “Dat lijkt misschien beter voor de natuur, maar, zo leren de onafhankelijke specialisten, flora en fauna hebben ook licht, lucht en ruimte nodig. Met het plan zoals het er nu ligt versterken we de biodiversiteit.”

Herplanting

Op de Hooge Riet staan in totaal meer dan 1000 bomen. Om het in goede staat op te leveren en woningen te kunnen toevoegen moeten er ook een aantal waardevolle bomen gekapt worden. Hierbij geldt natuurlijk een herplantplicht. 50% zal herplant worden op terrein De Hooge Riet en 50% in de gemeente Ermelo. “Dat planten willen we graag met de toekomstige bewoners doen. Zo krijgt het extra waarde.”

Sinte Maartensdijk refereert aan de bezoekers van de Open Dag. “We vroegen alle belangstellenden (zo’n 3000) naar tips en tops. En die kregen we. Belangrijk was dat het monument gespaard moest blijven inclusief de karakteristieke kenmerken. Ook het park werd enorm gewaardeerd en moest behouden blijven. Vaak hoorden we de tip: begin zo spoedig mogelijk!” 

Het moment is nu gekomen

In het park achter het monument bouwt Heijmans 38 nieuwbouwwoningen, te weten: 28 tweelaagse terraswoningen en 10 twee-onder-een-kapvilla’s. In het monument realiseert aannemingsbedrijf Draisma 32 unieke appartementen. Op de hoek van de Chevallierlaan en de Stationsstraat komt een appartementengebouw met 42 studio’s vooral bedoeld voor starters.