Het verhaal van De Hooge Riet

De Hooge Riet is een van de opvallendste gebouwen van Ermelo. Horizontaal, perfect symmetrisch en omgeven door een prachtig park. Veel mensen zijn in De Hooge Riet verpleegd en verzorgd. Inmiddels staat het gebouw al jaren leeg en is het verval zichtbaar. Het gebouw en het park zijn toe aan een nieuwe toekomst. En die toekomst is begonnen!

Veldwijk en De Hooge Riet

De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Dit landgoed stamt uit de 18e eeuw en was in wisselend particulier bezit totdat de familie Chevallier het in 1866 kocht. In die tijd was de historische kern van Ermelo nog omgeven door uitgestrekte heidevelden met op een kilometer afstand een spoorlijn van west naar oost. De aanleg van een station veranderde veel. De dorpskern werd via de huidige Stationsstraat verbonden met het station en ten oosten van de spoorlijn werd in 1939 sanatorium De Hooge Riet gebouwd.

De hooge riet ermelo

Licht, lucht en ruimte

80 jaar geleden opende De Hooge Rier haar deuren als sanatorium. De Arnhemse architect E.J. Rothuizen maakte het ontwerp in typische Interbellum stijl. Kenmerkend zijn de hoge bouwkundige kwaliteit en de sfeervolle details zoals de glas-in-lood-ramen en de mozaïeken aan de binnenzijde. De Hooge Riet was een plek voor welgestelden om te herstellen of tot rust te komen. Genieten van licht, lucht en ruimte was het credo en dat is ook wat het gebouw en de parkachtige omgeving uitstralen.

de-hooge-riet-vijver-ermelo

Respect voor de historie

In het park vormen de gebouwen en het groen één geheel. Glooiende grasvelden, monumentale bomen, een grillig gevormde vijver en slingerachtige paden zorgen voor een karakteristieke parkachtige sfeer. Jarenlang geen onderhoud heeft echter zijn sporen achtergelaten. Uitgangspunt is de historische elementen zoals de vijver, de pergola’s, theekoepeltjes, parkbrug en terrassen en de monumentale bomen zoveel mogelijk te behouden. Tegelijkertijd hebben de jaren waarin geen onderhoud is gepleegd hun sporen nagelaten. Momenteel wordt onderzocht wat nodig is om de oorspronkelijke sfeer in ere te herstellen.

Wilt u niets missen? Meldt u aan voor de nieuwsbrief
Ontvang relevante updates over het project.

Waarom aanmelden?

  • Weet als eerste wanneer de inschrijving start
  • Altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen en events
  • Nuttige informatie rondom het kopen van een woning 

Wil je precies weten hoe wij met je gegevens omgaan?
Dat lees je in ons privacy statement.